top of page

Design for All / Universal Design – hva og hvorfor

  • Forfatterens bilde: Raija Kuisma
    Raija Kuisma
  • 30. sep. 2024
  • 3 min lesing

Jeg nevnte tidligere at filosofien bak Design for All (DFA) fortjener et eget innlegg, og her kommer det!


Begrepet Design for All har eksistert i lang tid, og når det gjelder digitale tjenester, begynte det å utvikle seg med internettets raske utvidelse da man oppdaget at digitale tjenester ikke var tilgjengelige for alle brukergrupper. I dag brukes begrepene Inclusive Design eller Universal Design oftest i diskusjoner om dette emnet. I denne teksten vil jeg bruke begrepet Universal Design, da jeg mener det er et godt begrep for å beskrive helheten.


Universal Design er blitt beskrevet både som en filosofi og et konsept, men selve navnet er ikke like viktig som ideen: Målet er å sikre at produkter, tjenester og miljøer er tilgjengelige for alle, uavhengig av deres evner, alder, mulige begrensninger eller andre egenskaper. Dette gjelder ikke bare fysisk tilgjengelighet, men strekker seg også til immaterielle aspekter. Det handler om at alle skal ha mulighet til å få tilgang til informasjon, tilegne seg erfaringer og bruke tjenestene de ønsker. Det kan høres komplisert ut å implementere, men i praksis handler det om svært konkrete handlinger.


Gode daglige eksempler på Universal Design inkluderer tilgjengelige bygninger med ramper, automatiske dører og heiser som gjør det lettere å bevege seg. Dette gjør miljøene enklere å bruke for personer med bevegelseshemninger, foreldre med barnevogner og leverandører, men det forbedrer opplevelsen for alle som besøker bygget.


I digitale tjenester kan Universal Design bety for eksempel at brukeren kan kontrollere volum, bildeformat og fysiske innstillinger når de samhandler med innholdet. Denne tilpasningsevnen er spesielt nyttig for personer med sensoriske følsomheter eller andre spesielle behov, men det er en nyttig funksjon for alle brukere, spesielt når innhold konsumeres i varierende forhold—ikke bare hjemme eller på kontoret, men også i bilen, på offentlig transport, utendørs, på restauranter og kafeer, der lys- og lydforholdene varierer.


Universal Design blir ofte kritisert for å være kostbar, og det er sant at det alltid er dyrere å levere godt designede og gjennomførte produkter og tjenester til brukerne enn dårlige. Tenk over hva du vil tilby kundene dine, spesielt når vi vet at kundetilfredshet vises i selskapets inntektsstrøm. Ved å aktivt involvere brukere i designprosessen kan bedrifter finjustere og utvikle produktene sine for å bedre møte publikums behov og skape sterkere kundelojalitet.


Universal Design gir også andre fordeler for bedriften din. Ved å designe produkter og tjenester som er tilgjengelige for et bredere publikum, når du flere kunder, noe som gir vekstmuligheter. Produkter som tar hensyn til tilgjengelighet, betjener en mangfoldig kundebase og dekker behovene til eksisterende kunder bedre. I tillegg til å forbedre kundetilfredsheten, tilfører du verdi til merkevaren din og skaper en mer bærekraftig forretningsmodell.


Universal Design har også blitt kritisert for at det ikke fungerer, fordi det er umulig å designe et produkt eller en tjeneste som fungerer optimalt for alle brukere. Dette er selvfølgelig sant, og etter min mening viser det også at begrepet er misforstått. Universal Design sikter ikke mot perfeksjon, men det bør tilnærmes pragmatisk, og man må huske at kontinuerlig utvikling spiller en viktig rolle. For eksempel finnes det en enorm mengde forskning tilgjengelig om hvordan kunder oppfører seg, hva de ønsker fra tjenester, og hva som får dem til å forlate en tjeneste. Dette er et utmerket grunnlag for å bygge nye tjenester. I tillegg vil jeg igjen understreke at designprosessen i Universal Design fokuserer på brukernes behov, så involver kundene dine i utviklingen av tjenestene dine! Inkluder dem i ulike faser av arbeidet og la tilbakemeldingene påvirke utviklingen.


Tilgjengelighetskrav er nedfelt i lovgivningen og EU-direktivet om tilgjengelighet, men spørsmål om tilgjengelighet er også nært knyttet til selskapets imagefordel og generell brukervennlighet av tjenester. Etter hvert som teknologiene utvikler seg og VR (virtual reality) og AR (augmented reality) blir mer utbredt, må vi også oppdatere vår forståelse av tilgjengelighet.


Universal Design er ikke bare en designfilosofi—det er en oppfordring til handling. Ved å ta i bruk prinsippene for inkluderende design kan vi bygge en bedre og mer funksjonell verden for alle.


Enten det gjelder produkter, tjenester eller digitale opplevelser, er fordelene med Universal Design klare: Det forbedrer kvaliteten og omdømmet til organisasjonen din, utvider markedene og fremmer sosialt ansvar.



 
 
 

Commentaires


© 2024 by Kuisma

bottom of page